Time is luxury Aeternitas Mega 4 A komplikáció világbajnoka

2047

Napjaink férfiját, felgyorsult, teljesítményorientált világunkban, nem nagyon érdekli, milyen órát hord.
Egyszerű használati tárgynak vagy divatos kiegészítőnek tartja, esetleg egy kicsit felvághat vele. Nem lát bele szerkezet bonyolultságába, nem érdekli a benne rejlő mérhetetlen zsenialitás és tapasztalat, amely évszázadok alatt csiszolódott mesterek generációinak keze alatt. Előző cikkünkben bemutatott, Patek Philippe által fémjelzett alkotást magasztaltuk és bár eleganciában, stílusban párját ritkítja, mégsem a legtöbb komplikációt tartalmazó mestermű. Ezt a címet a Franck Muller által készített Aeternitas Mega 4 tudhatja magáénak.

Genezis

A kezdetektől a mérnökök és óramesterek elsődleges célja a Aeternitas Mega projekt kapcsán, egy már-már végletekbe menően komplex óra volt. Ezzel a küldetésükkel nem csak a világot akarták lenyűgözni, hanem saját határaikat is túlszárnyalni. Az elképzelés második része, hogy a lehető legtöbb előkelő komplikációt (35) beleültetni egyetlen tokba, amelyek egymásra hangolva, szimbiózisban és a lehető legnagyobb pontossággal működnek. Nos, jelentem a küldetés sikeres volt!

Összhang kívül és belül

A Franck Muller, kutatás és fejlesztési csoportja nagy hangsúly fektetett az óratok alakjára. Olyan formájú házat kellett találniuk, amelybe beágyazódhatnak az elképzelések tucatjai, a későbbiekben nem akadályozza a kivitelezést és mind küllemében mind funkciójában megfelel az eredeti tervnek, azaz egy órának. Ebben a tekintetben a kör alak nem volt használható. Ez után következett az óralap megalkotása, amely bizonyítottan az egyik legtrükkösebb feladata volt a részlegnek. Gondoljuk csak el: a kijelzőn egyidejűleg kell helyet biztosítani majdnem az összes komplikációnak amellett, hogy az jól áttekinthető és olvasható maradjon. A különböző mechanizmusok megtervezésekor, ahogy a vázlatokon is, a valóságban is meg kellett teremteni a szerkezet és az óralap tökéletes kompatibilitását.

franck_muller_-_aeternitas_mega_tourbillon_-_8888_gsw_t_ccr_qps

A szerkezet lelke

Belül egy Cintrée Curex, önműködő mikro-rotor található. Az órán ez a 6-osnál helyezkedik el és ha megfordítjuk, a kristályüvegen keresztül vehetjük szemügyre. Található még benne egy Breguet rugózat, amelyet a gyártó le is védetett. A kerekek árnyékában megbújik még két lengő: az első garantálja a szerkezet hajtását akár 3 napon keresztül is! A második pedig, az óralapot mozgatja. A szerkezet szívének ezt a 3 alkatrészt nevezhetjük, mivel ezek működtetik az óra további 1480 alkotóelemét! Ez a szám sugallja számunkra, hogy nem mindennapi műalkotással van dolgunk.

A számok tükrében

Mint már sejtitek, egy valódi világbajnokkal van dolgunk, hiszen komplikációk terén 2009 novembere óta az Aeternitas Mega 4 egyeduralkodónak számít. Tervezése-kivitelezése több mint 5 évet vett igénybe.
A 35 komplikáció közül 25 a számlapon is olvasható. A legalapvetőbbek a teljesség igénye nélkül: 1000 éves naptár, napkijelzés, hónapkijelzés, retrográd dátumkijelzés, szekuláris naptár, szökőév kijelzés, asztronómiai hónap és még sorolhatnánk.
A csúcsok csúcsának számító, legtöbb komplikáció címének pénzben kifejezett értéke is csúcs. Az első Aeternitas Mega 4 Grande Sonnerie Westminster Carillon 2,27 millió dollárért kelt el. Tulajdonosa, Michael J. Gould úr, majdnem egy évig lehetett egyetlen tulajdonosa ennek a modellnek, amikor is tavaly ősszel, kalapács alá került a második példány.

franck-muller-aeternitas-mega-4-calibre