A világ 17 legvadabb és legszebb helye a National Geographic szerint

1483

Mutatjuk a világ legszebb, legvadabb látnivalóit a National Geographic összeállítása alapján.

 

Molokai, Hawaii. Sokak szerint Molokai olyan, mint a Hawaii szigetek lehettek ötven évvel ezelőtt, mások azt mondják, ilyennek kéne lennie minden szigetnek. 10 mérföld széles szigetet nem érintette meg a fejlődés szele, partjai érintetlenek, vízeséseinél, ősi romjainál nem fényképezkednek ezren, és még közlekedési lámpa sincs az utakon.

 

Jasper Nemzeti Park – Ez a kanadai Sziklás-hegység legnagyobb nemzeti parkja, ahol a feltűnő búzavirágkék vízű Athabasca folyó található

 

Venezuelában található a Roraima, mely a világ legmagasabb táblahegye: 15 km hosszú, lapos tetejű, 2772 m magas. A csúcsot általában felhők borítják, állat- és növényvilága egészen különleges.

 

A Canyonlands Nemzeti Park az Amerikai Egyesült Államokban van, Utah állam területén. A Canyonlands Park geológiai csodák tárházává erodálódott színpompás homokkövek csipkézett táját rejti.

 

Dél Peru: láma és alpaka

Jujuy tartomány, Argentína – sivatagos terület

A vízesések és a mesebeli tájak otthona: a Feröer-szigetek

 

Engadin egy hosszú völgy a svájci alpokban. A völgyben végig az Inn folyó folyik, a Maloja-hágónál található forrásától egészen az osztrák határig, 100 km hosszon. A völgy mindkét oldalát magas hegyek védik és híres a napos klímájáról és a szép vidékéről.

 

A Plitvicei-tavak Horvátországban található tórendszer. Európa egyik legszebb természeti látványossága egy völgyben terül el, erdős hegyek veszik körül.

 

Nílus völgyében, Egyiptomban található a Karnai templom, ami valójában egy tempomkomplexum. Az ókori Egyiptom egyik leghíresebb épületegyüttese, a világ egyik legnagyobb ókori vallási helyszíne.

 

A Samburu Természetvédelmi Terület egy békés nemzeti park Észak-Kenyában. Az élővilága rendkívül gazdag, három nagymacskafaj is megtalálható itt: oroszlán, gepárd és leopárd. Mellettük elefánt, bölény és víziló is él a parkban, a folyóban pedig nílusi krokodil.

 

Csontvázpart a Namib-sivatagban. A busmanok szerint ezt a földet Isten csak mérgében teremthette, s a portugál hajósok is eképpen vélekedtek. A pokol kapujának nevezték. Namíbia sivatagos partja teljes hosszúságában régebbi és újabb típusú hajóroncsokat, állati és emberi csontvázakat rejteget.

 

A Davit Gareja barlang kolostorai Grúziában: Davit Gareja által a VI. században alapított kolostor együttes, Grúzia legősibb helye, ahova lehetetlen eljutni tömegközlekedéssel, mert sivatagi tájban található. A holdbéli, kietlen pusztás tájon, színes sziklás dombok között 15 kolostor terül el, amelyekben ma is szerzetesek élnek.

 

Bhután a lélegzetelállító, és kevéssé ismert Gangtey völgyben fekszik, a Fekete-hegység napsütötte nyugati lejtőin. Itt található a 17. századi Gangtey kolostor

 

 

A Csokoládé dombok a Fülöp-szigetekhez tartozó Bohol szigeten találhatók. Ez a 30 és 100 méter közötti, 1260 darab mészkőképződmény, egészen rendkívüli. A dombokat ugyanis csak fű borítja, melyek az esős évszakban zöldben pompáznak, a februártól májusig tartó száraz időszakban pedig csokoládébarna színűek (a név is innen ered).

 

Az új-zélandi Szentjánosbogár-barlang: Waitomo-barlang különlegessége, hogy világító lények lepik el. 1887-ben egy maori törzsfőnök, Tane Tinorau által felfedezett hely ma népszerű turistacélpont, ahol az első látogatókat még maga a felfedező kalauzolta körbe a barlangrendszerben, ma már vezetett túrák keretében ismerkedhetünk meg a barlang különös lakóival.

 

Weddell-tenger, Antarktisz

Forrás: National Geographic