A tömeggyilkos Breivik ellen végre nyert a norvég állam

1113

Másodfokon a norvég állam győzött a bíróságon, miután a tömeggyilkos Breivik beperelte őket a rossz bánásmód miatt. A 77 embert megölő Breivik azért perelt, mert magánzárkában tartják, embertelenül és megalázó módon bánnak vele, például hidegen szolgálják fel a kávéját. Elsőfokon Breivik nyert, de most a fellebbviteli bíróság másodfokon kimondta az utolsó szót.

2017 január 10, a tárgyalóteremben Breivik még mindig neonáci karlendítéssel hívja fel magára a figyelmet. Fotó: Reuters

A döntés szerint egyáltalán nem sértik meg az emberi jogait azzal, hogy elszigetelik a többi rabtól egy háromhelységes, 30 négyzetméteres, fürdőszobával, számítógéppel, DVD-lejátszóval, és edzőteremmel felszerelt (!) magánzárkában, sőt, Breivik még jobb körülmények közt is él, mint a többi fogvatartott. Az elzárásra egyébként azért van szükség, hogy egyrészt a rabok ne bántsák őt, másrészt hogy a tettét cseppet sem bánó, náci karlendítésekkel figyelmet hajhászó tömeggyilkos ne tudja terjeszteni rabtársai között őrült nézeteit, vagy ne tudja bántani őket. A perben Breivik ügyvédje azt állította, a férfi pszichológiai állapotán csak tovább ront a magánzárka – nekünk csak az lenne a kérdésünk, hogy lehet ezen még rontani?!

Breivik ügyvédje bejelentette, hogy tovább viszik az ügyet a norvég legfelsőbb bírósághoz, és ha kell, az Emberi Jogok Európai Bíróságához is. Reméljük, nem járnak több sikerrel, mint most.

Forrás: Index, Reuters