A géniusz emlékének halhatatlanságát biztosítja két könyv, egy grafikus novella, és nemsokára érkezik az Ashton Kutcher főszereplésével készült jOBS is. Ha azt hittük, nincs már több forma melybe önthetnénk  sziporkázó életútját, válaszként nemsokára megjelenik Japánban a manga adaptáció, mely kicsit más köntösben tálalja Steve történetét.

A sorozat első része májusban jelenik meg egy japán, lányoknak szóló antológiában, a Kissben. Ezt a Kodansha adja ki, aki a helyi Isaacson biográfiát is gondozta.

A történetvezetés a 2011-ben megjelent hivatalos Isaacson-féle életrajzot veszi alapul, így a manga Jobs korai éveitől kezdi a történetet. Itt Steve még egy aranyos, ártatlan szemű gyermek, akit aggaszt, hogy mostohaszülei, akik adaptálták, valóban szeretik-e őt. Innentől követhetjük, ahogyan különlegességét felfedező férfivá cseperedik, aki megalapítja az Applet.

Steve-Jobs-2

A kontextust mindenképp érdemes megemlítenünk. Ugyanis a Kiss antológia javarészt középiskolás szerelmes témájú drámákkal foglalkozik, így néhol kicsit olvasóbarátabbá kellett lazítani a történetet. Mivel Jobs középsulis, Yamazaki olyan személyiséggel ruházta fel, akibe a legtöbb tinédzser olvasó egyenesen bele tudna zúgni, a rebellis, lázadozó tinit mutatja. Az iskolás csínyek eléggé bad boy stílusban tüntetik fel karakterét. Így jön képbe az incidens, mikor Steve 15 évesen egy táskányi marihuánát hagyott az autójában. Jobs apja, Paul fedezte fel a csomagot, de a vita fejleményei nincsenek levezetve a mangában. Következő kocka, hogy Steve mezőn fekszik és cigarettázik, miközben a feje fölött lévő szövegbuborék szerint ezt gondolja magában: „különleges ember vagyok, szóval szabad.” Ezzel is hozzájárulva a meg nem értett géniusz imidzshez.

Steve-Jobs-3

Az első rész utolsó kockáin találkozik a szakállas Wozniakkal, az utolsó mondat is Isaacson könyvére utal vissza: „ És így találkozott a két Steve.”

A megvalósítást a díjnyertes Mari Yamazaki illusztrátorra bízták. Szép artwork jellemzi a kiadványt, sokkal kidolgozottabbak, mint a fejünkben lévő sztereotipikus manga karakterek. A grafikák fél-realisztikus monokróm stílusúak, melyek alapjaiban azért hűek a tradicionális japán alapokhoz.

A 15 lapos rövid ízelítőt a Yahoo digitális bookstorejából lehet letölteni, illetve megtekinthető ezen a linken.

http://9to5mac.com/2013/03/25/preview-the-first-chapter-of-the-official-steve-jobs-manga-series-available-today/

forrás, képek: theverge.com

Hozzászólás