A siker nem a lájkok számában mérendő! Te miben méred?

889

Egyik nap, pontosan reggeli után, egy csodálatos felfedezésre jutottam! Bár mindig is szerettem volna sikeres lenni, az erről alkotott elképzelésem kissé homályos volt. Fogtam egy tollat, és írni kezdtem.

Fotó: Pixabay.com

A diplomák imádata és a lájkok száma

Minden szülő azt szeretné, ha gyereke magas egyetemi végzettséggel, minél több diplomával rendelkezne. A nyugati civilizáció elsősorban az anyagi világban, és az ehhez kapcsolódó sikerekben hisz leginkább. Már gyerekkorban úgy tartják, hogy akkor vagy sikeres, ha megnyered a versenyeket, jó diplomát, és jó jegyeket tudsz felmutatni. Felnőttként leginkább ahhoz méred a sikered, hogy hány barátod van a közösségi portálon, vagy hány lájkot kapott egy általad feltöltött kép, vagy bejegyzés. Majd fontossá válik a társadalmi státusz, és egy vezetői pozíció betöltése. Az, hogy márkás ruhákat vásárolhass, és távoli idegen országokban készült nyaralási fotókat mutogathass ismerőseidnek. Nem tudom, észlelted-e, hogy, ha a sikerről beszélünk, mindig ezek a dolgok kerülnek előtérbe.

Néha a sikeresnek tűnő emberek mégis nagyon boldogtalanok.

Ennek elsősorban az az oka, hogy nem elegendő csak beszélni a sikerről. Egy olyan sikerhez vezető úton rohansz a világban, amely nem biztos, hogy a te utad.

Egy másik meghatározása a sikernek

Rájöttem, hogy a siker titka az, ha harmóniában vagy önmagaddal. Ez persze azt feltételezi, hogy tudd, hogy ki vagy, és mit akarsz. Tudd, hogy az élet négy alapvető területe, a magánélet, a szakma, az egészség, és a pénzügyek nagyban összefüggnek. És mindenik terület befolyásolja a másikat, ha az egyikben sem teljesedhetünk ki, a másikban sem leszünk sikeresek. Bevallom, a listám élén az anyagi boldogság állt eddig. Hiába gondoljuk úgy, hogy a pénz bűnös dolog, hogy csak azok tudnak meggazdagodni, akik lopnak, vagy, hogy a pénz nem boldogít, a pénz önmagában nem boldogít. Azt hiszem mindannyian egyetértünk abban, hogy az étel is jobban esik, ha egy szép tányérból fogyasztjuk el. Ha sok pénzünk van, arra is lehetőségünk van, hogy segítsünk azoknak, akik rászorulnak.

Ahogy gondolatban eljutottam a lelki szükségletekhez, már kezdett átformálódni a véleményem. A listámon olyan dolgok jelentek meg, mint a szabadság, öröm, az emberek szolgálatába állított tudás, és a fejlődés. Nagyon fontos az egészség, és a szeretet is, és ez az egész együtt jelenti a harmóniát, ami a sikeres élet titka lehet.

Mi emberek annyira különbözőek vagyunk, nehéz lenne egyetlen receptet mondani arra, hogy mi a siker. Nem számít az, hogy a környezeted mit gondol a sikerről, a lényeg, hogy a lelked nyugodt legyen, és harmóniában légy önmagaddal, és akkor sikeres leszel.