A ruhatárad története csokornyakkendő

A ruhatárad története csokornyakkendő

A csokornyakkendő története, egészen a 17.századik nyúlik vissza, amikor is a horvát katonák, akik a francia hadseregben szolgáltak, kitűntek különös nyakdíszükkel. A “találmány” a későbbiekben, megjelent hosszú len, illetve batiszt textilcsík formában is, amelyet elöl csokorra kötöttek és csipkével, esetleg rojttal díszítettek. A század végén, egészen a 19.század közepéig, elfeledni látszott a hétköznapokban a csokornyakkendő, mint öltönykiegészítő. Azonban egyes alkalmakkor és bizonyos ruhadarabokhoz megmaradt, mint kötelező viselet.

csokornyakkendo-2
A 18. és a 19.század környékén divatossá váltak a nyak köré tekert sálak, majd a 19.század közepétől a nyakkendő is újra a porondon volt és természetesen hozta testvérét is, az akkor rég elfeledett csokornyakkendőt. Az 1870-es évek körül alakult ki jelenlegi formája. A 20.századra viszont a hosszú kötésű nyakkendő volt kelendőbb és ezzel megint kevesebb figyelmet kapott ez a fajta nyakdísz. Napjainkban egyre többször találkozhatunk vele és most már kijelenthetjük, hogy a csokornyakkendő ismételten fénykorát éli.

csokornyakkendo-3
Ezek a fajta nyakkendők legtöbb esetben selyemből készülnek, de találhatunk olcsóbb kategóriában olyanokat is, amiket viszont poliészterből készítettek. Szmokinghoz a fekete színű, frakkhoz a fehér színű csokornyakkendő a kötelező. A nyakdísz megkötése nem egyszerű, viszont már készítenek előre megkötött, állítható gumi- vagy szövetpánttal rendelkező típusokat is, amik megkönnyíthetik dolgunkat. A tradicionális megköthető darabok is a szemünk elé kerülhetnek. Ha még is ezt a fajta módszert választanánk akkor itt egy kis segítség, hogyan is csináljuk jól.

Hozzászólás

Related posts

6 Comments

 1. travelpod.com

  Thank you for another wonderful article. The place else could anyone
  get that kind of info in such an ideal approach of writing?
  I have a presentation next week, and I’m at the search for such information.

 2. dolci

  Hello my loved one! I wish to say that this article is
  awesome, great written and come with approximately all significant infos.
  I would like to see extra posts like this .

 3. Damian Dugat

  Hi There! We are searching for experienced people that are interested in from working their home on a part-time basis. If you want to earn $200 a day, and you don’t mind developing some short opinions up, this might be perfect opportunity for you! Simply check out the link here NOW!

 4. Earnest Jewel

  Hi There! We are searching for experienced people that are interested in from working their home on a part-time basis. If you want to earn $200 a day, and you don’t mind writing some short opinions up, this is the perfect opportunity for you! Simply check out the link here NOW!

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé.