A természet közelsége, a várakozás izgalma és a saját kezűleg levadászott vacsora felett érzett büszkeség hétvégéről hétvégére számtalan férfit – és nőt – csábít a vízpartra.

Ráadásul most mínuszok sincsenek, így oda sem fogunk fagyni a stéghez. Ajánlunk néhány népszerű horgásztavat azoknak, akik a tavaszra felkészülve szeretnék feltölteni magukat egy kis nyugalommal.

Derítő-tó

horgaszhelyek-2Egy internetes portál rangsorában első helyen szerepel a Tata mellett található Derítő-tó. A horgásztó Budapest felől az 1-es főútról és az M1-es autópályáról közelíthető meg, Tatabánya centrumnál lekanyarodva, majd Vértesszőlős irányába jobbra fordulva. A tavat negyvenöt évvel ezelőtt, egyfajta biológiai szűrőmezőként építették a tatabányai szénbányákhoz az Öreg-tó védelme miatt. A gát felhúzása után elárasztották a területet. A vízből később horgásztó lett, a nyolcvanas években már fogtak itt húsz kiló feletti pontyot és negyven kiló feletti harcsát is. Az összes magyarországi halfajta megtalálható a Derítő-tóban, főként ponty és harcsa, de csuka és süllő, illetve amur, kárász és keszeg is. A tónál faházat is bérelhetünk. A tizenkét órás jegy 3500 forintba kerül, ezért két darab nemes halat és négy kiló egyéb halat vihetünk haza. A horgászathoz csónakot is bérelhetünk, tizenkét órára 1500 forintért. Ha a tó középső részén szeretnénk horgászni, de nem szívesen szállunk vízre, egy ötvenállásos híd is a rendelkezésünkre áll.

Maconkai-víztározó

horgaszhelyek-3A Mátra lábánál elterülő, 65,4 hektáros víztározó is népszerű horgászhely hazai és nemzetközi szinten egyaránt. A területen tavaly számtalan fejlesztés történt. Mintegy negyvenkilenc halfaj él itt, többek közt ponty, dévérkeszeg, ezüstkárász, karikakeszeg, csuka, amur, harcsa, süllő, koi ponty, márna, sügér, busa és angolna. Tavaly egy szerencsés horgász egy hatvankilenc kilós harcsát vihetett haza, 2012 decemberéig pedig összesen majdnem kilencezer rekordfogás gazdagította a horgászhely archívumát. A víztározó az M3-as felől, a 21-es főút bátonyterenye–nagybátonyi leágazásától közelíthető meg. A napijegy 2800 forintba kerül, csónakot bérelni 600 forintért lehet. A jegyért három darab nemes halat, egy darab compót, menyhalat vagy busát és öt kiló egyéb halat vihetünk haza.

Háziréti-víztározó

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A Pilisvörösvár és Budapest között található huszonhat hektáros vízfelületű tavat a főváros felől a Bécsi úton (10-es út) haladva, Pilisvörösvár előtt két kilométerrel jobbra kanyarodva közelíthetjük meg. Mederviszonyai változatosak, hirtelen mélyülő és sekély, kemény és iszapos területeket egyaránt találunk. Számtalan halfaj fogható, például ponty, amur, csuka, süllő, harcsa, balin, busa, ezüstkárász és dévérkeszeg. A jegy tizenkét órára 3600 forintba kerül, ezért két darab nemes és három kiló egyéb halat vihetünk haza.

Hozzászólás