A középkorú nők jelentős részének szembe kell néznie bizonyos szexuális diszfunkciókkal. Ugyanakkor dr. Demjén László, az Oxygen Medical nőgyógyásza arra hívta fel a figyelmet, hogy a problémák kezelésével az örömteli szexuális élet is folytatható.

Mit nevezünk szexuális diszfunkciónak?

A szexualitás terén jelentkező különböző zavarokat összefoglaló néven diszfunkcióknak nevezzük. Ezek a problémák igen széles körűek, a vágy kialakulásának zavaraitól, az orgazmusképtelenségen, a hüvelyi szárazságon át a fájdalmas aktusig terjednek.

Ugyanakkor kutatások bizonyítják, hogy a kellemetlenségek ellenére is folytatható és érdemes is folytatni a nemi életet. Ezt bizonyítja az az amerikai kutatás is, amelyben 354 középkorú nőt kérdeztek a szexuális életükről. Valamennyien küzdöttek szexuális diszfunkciókkal, és valamennyien úgy nyilatkoztak, hogy szexuálisan aktívak. Egy négyéves nyomonkövetési periódus alatt – mely során időről időre felmérték a fizikai állapotukat, a menopauza hatásait és kérdéseket tettek fel a nemi életükről – kiderült, hogy a problémák ellenére 85 %-uk aktív maradt.

news_7549_ne_hagyd_abba_a_szex_boldogga_tesz

A kutatók szerint az eredmények azt bizonyítják, hogy a nők kezdenek eltávolodni attól a szemlélettől, amely szerint az idősödéssel párhuzamosan egyre kevésbé fontos a szex. Különösen azok tudtak szexuálisan aktívak maradni (egész pontosan háromszor olyan aktívak), akik korábban is nagyobb jelentőséget tulajdonítottak az intimitásnak, míg azok, akik nem gondolták ezt fontosnak, hajlamosabbak voltak lemondani róla.

ERRŐL TUDNIA KELL  Még válni is tudsz majd a Facebookon keresztül!

A jó szex boldogabbá tesz

Egészen biztos, hogy a nőknek – és valószínűleg a férfiaknak is – az idő múlásával fontosabb lesz az intim együttlét minősége, mint a mennyisége. Ez sok tényezőnek köszönhető, de szerepet játszhatnak benne a menopauzával szaporodó szexuális diszfunkciók.

“Mindazonáltal a teljes lemondás akkor sem lehet megoldás, ha olyan komoly gondok akadályozzák az örömet, mint például a csökkent libidó vagy a hüvelyi szárazság. Hiszen a kielégítő nemi élet jó hatással van az egészségre is: az aktus és az orgazmus alatt ugyanis fokozódik a szív munkája, megemelkedik a pulzus megemelkedik, nő a vérnyomás, emelkedik a légzésszám. Ezek a hatások megegyeznek egy klasszikus kardioedzés hatásaival – ismerteti dr. Demjén László, az Oxygen Medical nőgyógyásza. – Ezenkívül az örömteli szexuális tevékenység fokozza a nemi hormonok termelődését: férfiaknál a tesztoszteron, nőknél az ösztrogén szintjét.

Ami pedig szintén lényeges az életminőség szempontjából: az orgazmus hatására nagy mennyiségű oxitocin termelődik, amely pozitívan befolyásolja az endorfinok szintjét. Így kissé leegyszerűsítve azt mondhatjuk, a jó szex boldogabbá tesz. Éppen ezért fontos, hogy a szexuális problémákat ne szégyelljék az érintettek, a képzett nőgyógyász a legtöbb szervi eredetű problémán eredményesen tud segíteni.”

(forrás: egeszsegtukor)

Hozzászólás