Egy amerikai csecsemő, Paisley Morrison Johnson egy igen furcsa, és ritka betegséggel született. Világszinten 14 ezer baba esetében 1-nél fordul elő, hogy Beckwitt-Wiedemann szindrómával szülessen.

 

hatalmas nyelv

Az ezzel a betegséggel diagnosztizált csecsemők súlya általában elég nagy, és könnyebben fejlődnek ki náluk rákos elváltozások, mint más újszülötteknél. Sajnos sok esetben a testük sem fejlődik úgy, ahogy kellene. A kis Paisley nyelve születése után elkezdett rohamosan nőni, egy idő után már kétszer akkora volt, mint a szája.

A csecsemő nyelve felnőtt méretűvé duzzadt, nem tudott mosolyogni, és az evésben is akadályozta a nyelvméret. Az orvosok is döbbenten szembesültek a jelenséggel, életükben nem láttak még ekkora nyelvet egy kisbaba szájában. Paisleyt szondán keresztül kellett táplálni, mert a cumisüveg egyfolytában kiesett a szájából. A szonda segítségével az ételt így egyből a kicsi gyomrába juttathatták.

Mikor a gyerek 6 hónapos lett, az orvosok úgy döntöttek, hogy megoperálják. Előbb a nyel középső részeiből, majd az oldalából vágtak ki, így 5 cm-el rövidítették meg a gigantikus nyelvet. A látszólag jól sikerült operáció után azonban, azzal szembesültek az orvosok, hogy a gyerek nyelve megint elkezdett nőni. Ezért négy hónap elteltével újra meg kellett műteni. Ezzel a beavatkozással sikerült Paileynek életkorának megfelelő nyelvet varázsolni, így a csöppség végre normálisan tudott enni, mosolyogni, és rendesen lélegezni.

A Beckwith-Wiedemann szindrómában szenvedő csecsemők gyakran a fejlődési rendellenességeken túl, beszédhibákkal is küzdene. Paisley a küzdelmes időszak lejárta után, jelenleg nagyon szépen fejlődik, a 10 hónapos kislány már megpróbál szavakat is formálni. Édesanyja hálás a műtétek sikerességéért, és biztosan tudja, hogy kislánya lassan ki fogja mondani a számára legfontosabb szót, azt, hogy anya.

Hozzászólás