A fecskétől a szörfnadrágig

3102

Nem csak a női fürdőruhák mentek át nagy változáson az elmúlt száz évben. A férfiak kezdeti, az egész testet takaró kezeslábasából is fecske, sőt, tanga lett az évtizedek során; aztán visszafordult a folyamat, és ma inkább a térdig érő szörfnadrágok hódítanak. A fürdőnadrág története.

A férfi fürdőruhák már a kezdetekben is különböztek a nőiektől, már akkor is, amikor mindkét nem testét rengeteg anyag takarta. Az 1880-as években a fürdőnadrágok dizájnja hasonlított a mai boxerfazonúakéhoz. Az 1900-10-es években aztán nagy változások jöttek, de ezek a fürdőruhák igen nehézkesnek és kényelmetlennek bizonyultak. Az első Jantzen nadrág például vizesen mintegy négy kilót nyomott. Így egyrészt könnyen lehúzta viselőjét a víz alá, másrészt pedig a lecsúszás veszélye is nagy volt.

Az 1920-as években a szemérmesség került az előtérbe. Az 1917-es „fürdőruha-szabályozás” értelmében a férfiaknak a nadrágot szoknyával kellett viselniük, vagy legalábbis ezt a hatást elérniük valamivel. A másik lehetőség a térdig érő flanelnadrág volt atlétatrikóval. A lasztex megjelenésével új utak nyíltak meg a férfifürdőruha-gyártók előtt. Az 1930-as években az új „csodaanyag” jóvoltából még a pocakosabbak is Supermanként tündökölhettek a parton. A mellkas mutogatását sok helyen azonban még ekkor is rossz szemel nézték. Azonban a férfiak kitartóan küzdöttek a jogaikért, így 1933-ben el is érték, hogy megmutathassák magukat. Megszületett a kétrészes férfi fürdőruha, amelynek felső részét le lehetett venni. Majd pedig megjelentek az olimpikon úszó (és későbbi Tarzan), Johnny Weismuller által népszerűsített, a karnál mélyen kivágott darabok is.

Az 1940-es években tovább vetkőztek a férfiak: a keskeny pántos, a hasat szabadon hagyó fürdőnadrágok nem sokban különböztek a mai női bikinialsóktól. Az 1950-es években új színekkel és mintákkal bővült a paletta. Az 1960-as években megjelent a férfitanga, és számtalan új anyagot is használtak a ruhadarab gyártásakor. A mai fürdőnadrágok közt ugyanúgy megtaláljuk a kissé divatjamúlt fecskét, mint a combtőig vagy lábszárközépig érő boxerfazont, illetve a térdig érő szörfnadrágot. Utóbbi hátránya, hogy ha lesülünk benne, utána úgy fogunk kinézni, mintha nonstop egy barna térdzokni lenne rajtunk. De ennek ellenére egyre népszerűbb ez a fazon azokban az országokban is, ahol nem divat a szörfözés.

fürdőnadrág