A 20 legjobb férfi színész Hollywood-ban (I. rész)

10143

Mint ahogyan azt már a legjobb 15 filmzenével foglalkozó cikkemben is megemlítettem, rendkívül bátor dolog ezen a területen listákat készíteni. Talán azért, mert a filmezés műfaja a végtelenségig szubjektív, mind alkotások, zenék, és színészek terén egyaránt. Hiszen láttam én már olyan fórumot, ahol Vin Diesel-t a legjobb aktorrá avanzsálták. Ebben a cikkemben összeállítottam egy saját, 20 helyből álló jegyzetet a szerintem legjobb hollywood-i férfi színészek neveiből, majd mindegyik pozíció mellett megpróbálok érvelni is. Hangsúlyozom, hogy e listám szintén szubjektív, tehát csupán a saját ízlésvilágomnak állít tükörképet, de persze próbáltam objektivitást is csempészni a sorok közé. Lássuk a listát!

20. Michael Fassbender

Michael_FassbenderListám utolsó helyére kapaszkodott fel a ír-német származású, 36 éves színész. Michael karrierjét egy TV sorozatban kezdte, 12 évvel ezelőtt, egészen pontosan a Hearts and Bones című szériában. Később, miután felfigyeltek talentumára olyan nagy volumenű filmekben is szerepet kapott, mint a 300, X-Men: Elsők, Becstelen Briganty-k, Szégyentelen, vagy épp a Veszélyes vágy. Fassbender viszonylag széles skálán mutatja be tehetségét, hiszen a Shame-ben látott lelki roncstól, a Prometheusban látható android-ig mindent hitelesen játszik. Legjobb alakítása szerintem az Eden Lake című thriller-ben volt látható, véleményem szerint ott volt a leghitelesebb pályafutása során.

 

 

 

 

 

19. Jim Carrey

Jim-CarreyA Kanadából származó, 1962-ben született színész a filmvilág – szerintem – egy meg nem értett alakja. James Eugen Carrey olyan klasszikusokban szerepelt élete során, mint a Truman show, Ember a Holdon, Egy makulátlan elme örök ragyogása, vagy a 23-as szám, és ezekben nyújtott frenetikus alakításai ellenére sosem lepték meg aranyszoborral. Szerintem az igazság ott rejlik, hogy Carrey neve hallatán mindenkinek Ventura, vagy Maszk ugrik be. Ez sajnos hiba, hiszen egy rendkívül sokoldalú, és tehetséges aktorról beszélünk. Filmes pályafutása – sok kudarc után – 1981-ben kezdődött, a kevésbé ismert Rubberface című rövidfilmmel, majd onnantól jöttek az őt híressé tevő filmek: Mindörökké Batman; Ace Ventura; Dumb és Dumber. Majd 1998-ban a Truman show kamerái előtt végre megmutathatta, a legjobb színészek közt a helye.

 

 

 

 

18. Morgan Freeman

Morgan-FreemanNyáron 76. életévét tölti be Morgan Freeman, a színészlegenda. Az Oscar-díjas (Millió dolláros bébi) színész több filmben is megcsillogtathatta kvalitásait, melynek létezése felől azt hiszem senkinek sem voltak kétségei. Már 26 évvel ezelőtt, a Hamis riport című filmben – aminek szerepéért először jelölték a legnagyobb filmes díjra – megmutatta, hogy remek szereplője bármelyik filmnek, azóta is rendületlenül remek alakításokat nyújt. Nelson Mandela-t hitelesebben alakítja mint Mandela maga, a Sötét lovag filmekben is parádés, a Millió dolláros bébiben pedig egyszerűen frenetikus. Freeman rengeteg filmet forgat még ennyi idősen is, és furcsamód nála a mennyiség nem megy a minőség rovására. Remek színész, listám 18. helyezettje.

 

 

 

 

 

17. Edward Norton

edward_norton1969-ben született Columbia-ban Edward Norton. A massachusetts-i színészt sosem láttuk igazán könnyed filmekben, róla inkább a karakteres drámák, nehéz szatírák, esetleg keményfilmek jutnak az ember eszébe. Norton olyan hatalmas filmekben szerepelt, mint az Amerikai história X; a Mennyei királyság; Az utolsó éjjel; Harcosok klubja, vagy a Pókerarcok, és merem állítani, annak ellenére hogy akadtak a párjai között nagy színészek, valamennyinek méltó ellenfele volt. Norton tehetségét és komolyságát senki nem vitatja, ugyanis nem vitatható tényező. A ’96 óta tevékenykedő sztár töretlenül forgatja jobbnál jobb filmjeit, aminek mi nézők őszintén örülhetünk!

16. Will Smith

will-smithWillard Chistopher Smith Jr. Philadelphia-ban látta meg a napvilágot, 1968-ban. Többszörös Grammy-díjas hip hop előadó, televíziós figyelmet azonban sorozatával, a Kaliforniába jöttem-mel váltott ki. Smith igazi tehetség, ugyanis a színészet legszélesebb skáláján mozog. Hogyha kell, vicces, nagydumás karaktert alakít (Bad Boys, Man In Black), de drámai oldaláról sem szabad megfeledkezni (Ali, A boldogság nyomában). Sőt, utóbbit érzem erősebbnek. Az én két kedvenc filmem tőle az Ali, mely a legendás bokszoló, Muhammad Ali (Cassius Clay) életét dolgozza fel, s melyben Smith hitelesebb mint bármikor. A másik pedig a Boldogság nyomában, mely első közös szereplése fiával, Jaden Smith-szel (Karate kölyök). Willard kvalitásait szerintem nem ismerik el annyira, mint kellene, pedig Oscar díjra, és Golden globe díjra is jelölt színészről beszélünk. Nemsokára ismét fiával szerepel, az After Earth nevű sci-fi alkotásban. Kíváncsian várjuk.

15. Humphrey Bogart

Humphrey-BogartMég a 19. évszázadban (1899-1957) született Humphrey DeForest Bogart, s neve egybeforrt a filmtörténelemmel. Cinikus, nyers modora korszakának legnépszerűbb férfi színészévé léptette elő, első filmje pedig az Elvarázsolt erdő című alkotás volt. Az igazi szakmai elismerést viszont – sokak által minden idők legjobb romantikus filmje – a Casablanca című, háborús-romantikus film hozta meg neki, melyben főszerepéért aranyszoborral tűntették ki, 1943-ban. Kis érdekesség Bogart moralitásáról: 81 filmben szerepelt, egy forgatásról sem késett, szerepeit pedig egytől egyig betanulta.

14. Christoph Waltz

Christoph-WaltzAz osztrák származású Christoph Waltz 1956. október 4.-én látott napvilágot, Bécsben. Waltz pályáját inkább színpadi szerepekkel kezdte, illetve kisebb német és osztrák filmekkel. Tristan-tól kezdve Nietzsche-ig mindenkit eljátszott, és mindegyiket páratlanul. Tehetségéről azonban végérvényesen a Becstelen Briganty-k című, Tarantino filmben győzött meg, ahol csípőből lemosott a vászonról olyan embereket, mint Brad Pitt. Landa megszemélyesítéséért megkapta aranyszobrát, a 82. Oscar gálán. 2, pontosabban 3 évvel később újra Tarantino mellé szegődött, és formáját hozva frenetikus alakítást nyújtott a Django elszabadul című szuperprodukcióban, melyért szintén Oscar-díjra jelölték. Felejthetetlen alakítást nyújtott még a Vizet az elefántnak című filmben is, melyben az Alkonyat sztárja, Robert Pattinson volt filmbéli ellenfele. Egy szó mint száz, Waltz hihetetlenül tehetséges, és korának egyik legjobb színésze.

13. Henry Fonda

henry-fondaA múlt évszázad közepének egy nagy csillaga volt Henry Fonda. Az 1905-ben, Nebraska-ban születő színész nem csak aktorként, de producerként is megállta a helyét. Híres színészdinasztia a Fonda család: fia Peter Fonda, lánya Jane Fonda, unokája pedig Bridget Fonda. Tehát a neve fenn marad a továbbiakban is. Legnagyobb alakításait szerintem az Aranytó, és a 12 dühös ember percei alatt nyújtja. Utóbbi egyik kedvenc filmem, örök klasszikus. Előbbiért pedig Oscar-ral jutalmazták, 1982-ben, miután egy évvel korábban megkapta az Életmű díjat is. Sajnálatos hír, hogy az Oscar díj átvétele után rövid idővel a színészóriás elhunyt, de hál’ istennek nyugodt körülmények között.

12. Marlon Brando

marlon-brandoA 20. század egyik legnagyobb hatású színészének tekintik az 1924-ben született Marlon Brando-t. Édesanyja szintén színész volt, és még Henry Fonda-nak is magánórákat adott. Brando számtalan remek filmben szerepelt, de legemlékezetesebb alakításáig 47 évet kellett várnia. Don Vito Corleone megformálásáért többet kapott, mint holmi Oscar-díj. Olyan kultikusság, karizma, népszerűség épült a nevére, amilyennel nagyon kevés színész büszkélkedhet. Mindenki ismeri, mindenki tiszteli, mindenki szereti. „Hollywood már belőled is b*zit csinált?” Későbbi szerepeiben is jól dolgozott. Volt Superman apja, Don Juan DeMarco, és még sok más szerepben tündökölt. A legenda 2004 nyarán hunyt el.

11. Kevin Spacey

kevin-spaceyKevin Spacey, kétszeres Oscar-díjas színész 1959-ben látta meg New Jersy egét. Színészi munkássága mellett ellát rendezői, produceri, és forgatókönyvírói munkákat is. Karrierje 1990-ben – tehát viszonylag későn -, vette kezdetét, a Henry és June című kosztümös filmben. Első jelentős szerepét a Glengarry Glen Ross című filmben játszhatta, melyben olyan sztárokkal feszíthetett, mint Al Pacino vagy Ed Harris. Ahogyan már mondtam, nevéhez két aranyszobor fűződik, az elsőt 1996-ban, legjobb férfi mellékszereplő kategóriában vehette át a Közönséges bűnözők című filmért cserébe, majd 4 évvel később elnyerte e legjobb férfi főszereplőnek járó díjat is, a kultikusnak számító Amerikai szépségben nyújtott alakításáért. A színész kis túlzással minden évben jelölik vagy Golden globe-ra, vagy Oscar-díjra, amit azért jelzés értékű. 2006-ban a Superman visszatér című filmben – ami hatalmas bukás volt – például ő alakított egyedül értékelhetőt, méghozzá Lex Luthor személyében. A színész jelenleg sorozatot forgat, House of Cards címmel.

A lista második része hamarosan érkezik!