Valahol messze, egy párizsi villában ma ünnepli 80. születésnapját a korunk legnagyobb európai színészeként emlegetett Jean-Paul Belmondo.

belmondo-2

Belmondot nem csak a mániákus mozirajongók tartják számon, nagyszüleink, szüleink, s nemzedékünk nagy része ismeri nevét, folyton vigyorra álló kacsaszáját, sármos pillantását. Még ma is női szívek szakadnak meg, mikor eszükbe jut a régi, fekete-fehér fotó a huszonéves, cigarettát rágcsáló Jean-Paulról, és férfiak élesztik újra régelfeledett ökölvívással kapcsolatban dédelgetett álmaikat, mikor felbukkan az MGM-en egy bénának tűnő filmben, félmeztelenül, kigyúrtan, keményképű férfit alakítva. Személye átszeli a generációs szakadékot, a munkássága alatt felvett és ráhúzott időt álló emberi személyiségjegyek képviseletével, akkor is, ha már csak egy régi emlék maradt az egészből.
Az 1933. április 9-én, képzőművész családba született fiú agyában sokáig meg sem fordult a színjátszás lehetősége, 6 évesen a bohócok felelősségteljes élete vonzotta inkább, iskolában pedig egyre jobban orientálódott a verekedés felé, ami később ökölvívói pályafutás elkezdésére ösztönözte. Könnyen megjegyezhető orrszerkezete sem a bőkezű genetikának köszönhető, egy iskolai verekedésben egyszer túl közel ment, s valamelyik ellensége még karakteresebbé varázsolta arcberendezését.

belmondo-3

A kor, melybe a férfi született, a mozinak azon szakaszát termelte ki magából, amikor Hollywood monopóliuma szűkebb rétegre hatott, mint ma, amikor az európai film ereje vetekedett a nagy, buta Óriáséval és a művész filmek élvezetét nem a kulturális elit kiváltságaként tartották számon. Ilyen alkotói környezetben tehetségével, kisugárzásával és feledhetetlen arcával csoda lett volna, ha nem válik rövid időn belül a világ minden apró szegletében ismert, kultikus színésszé.
Miután a nouvelle vague, a frania újhullám úttörő rendezője, Godard, Kiffulladásig c. filmjével megismertette Belmondot a mozi világával, a színész ezt követő bő öt évtizednyi munkássága alatt az összes létező férfi karaktert megformálta. Habár legtöbben a Profiban nyújtott alakítása miatt ismerik, amely koránt sem lehetett túl nagy falat számára, igazi önkifejezésre és tálentumának villogtatására a drámaibb, lélekközpontúbb szerepek adtak lehetőséget. A Páriszi tolvaj-béli gazdagok kifosztója, A Profi akció-bérgyilkoshőse, a Két apának mennyi a fele? komikusan sztereotip apafigurája, mára ugyan lemoshatatlanul ráragadtak nevére, s kultikussága is ezen karakterek megformálásának köszönhető, mégis kiemelném mélyebb, kevésbé a szórakozást megcélzó filmjeit.

belmondo-4

A már említett Godardra jellemző volt a tervezett tervezetlenség, habár fejében mindig jól tudta mi lesz a végeredmény, az addig való eljutás spontánabb volt. Így dolgozott színészeivel is, hagyta őket élni a kamerák előtt, improvizatívan formálhatták meg a szerepeket, a forgatás ideje alatt Belmondo valóban ki tudott lépni hétköznapi önmagából, vagy éppen még inkább bele. Ilyen alakítást láthatunk tőle a Bolond Pierrot-ban, mint a felszínen sértett, legbelül viszont fájón szerelmes, erőszakos fiatal férfi, vagy a már szintén említett Kifulladásigban, a rendőrgyilkossága és egyben önmaga elől felelőtlenül menekülő Michel szerepében.

belmondo-5

Magánélete jóképűségéhez mérten viszonylag botránymentesen zajlott. Négy fontosabb kapcsolatot említ meg a wikipédia szócikke; egy ifjúkori házasságot, melyből három gyermeke született, ezt követően két hosszabb románcot színésznő partnerekkel, s nem is olyan régen 2002-ben elvette feleségül a nála több, mint 30 évvel fiatalabb Nathalie Tardivelt, akitől 2003-ban megszületett negyedik gyermeke. Ha belegondolunk, hogy Belmondo ma 80. születésnapját ünnepli, akkor buta mosollyal, mégis elismeréssel nyugtázzuk a tényt, hogy 70 évesen gyermeket nemzett egy szexistennőnek.

belmondo-6

Ma, amikor a Belmondo név szóba kerül, boldog-boldogtalannak beugrik róla valami. Lehet, hogy csak A Profi elhíresült főcímdala, lehet, hogy menthetetlen mozirajongó és fejében adatszerűen végigpörgeti az összes Jean-Paul nevével fémjelzett filmet. Lehet, példaképként villan be nőcsábász képe, független egyénisége, izmokban is mérhető férfiassága. Lehet, egy a lehetetlenségig megráncosodott férfi jut eszébe, aki önbarnítottan mosolyog a képeken, aki 2001-ben túlélt egy stroke-ot, aki ennek ellenére is méltóságteljesen fogadta el az öregedést.

Végezetül ajánlanék egy pár-estés Belmondo-kúrát minden férfinak. Érdemes végigpörgetni filmjeit, minden alkotói évtizedből egyet-egyet, és ellesni, miként alkalmazkodott minden szerephez életében és művészetében egyaránt. A szerelemhez, a komikumhoz, a szex istenhez, a harcoshoz, a hőshöz, az apához, úgy, hogy közben végig önmagát játszotta. Nagy kihívás ez manapság, amikor a normákat a Facebook és az Amerikai Pite adja számunkra, de úgy tűnik megtérül, hiszen nem mindenki mondhatja el magáról, hogy 80 évesen a tíz éves kislánya szaladgál a lába körül, miközben egy gyönyörű, immár újdonsült barátnő fogja a kezét jóban és rosszban.

belmondo-7

Hozzászólás