7 egészségügyi ok, amiért jó, ha a kutyáddal alszol. A második és ötödik aranyat ér!

1679

Amióta világ a világ örök kérdés: felmehet-e a kutya az ágyba. Íme néhány nyomós érv mellette.

 

 

Aki már eddig is szívesen aludt a kutyájával, az nem lepődik meg az alábbi tényeken, néhányan pedig ezután fogják ágyba hívni kedvencüket. Számos vizsgálat kimutatta ugyanis, hogy a kutyával való alvás jó hatással van az egészségre. Valami tényleg lehet benne, mert a kutyatulajdonosok közel 50%-a a házi kedvencével alszik. Mellesleg itt a csivava, az uszkár, a spániel, a schnauzer és a terrier kifejezetten előnyös fajták, több mint 60%-a a kutyásoknak szívesen választja szőrös kis barátját hálótársául – írja a noiportal.hu.

Javul a komfortérzet

Ha valaha ölelted át a kutyádat, pontosan tudod, hogy ez mennyire kényelmes és jó érzés. Az olyan egyszerű dolgok, mint hallgatni a kutya légzését, érezni a bundáját, rendkívül kellemes érzést okoznak. Ha ezen felül még az ágyba is magaddal viszed a kedvencedet, ott is élvezheted ezt a puha és kényelmes érzést. Jobban fogsz aludni és még a kettőtök közti kötelék is megerősödik.

Javul az alvás minősége

A fizikai és mentális javulás sok esetben igenis bekövetkezik, ha a kutyáddal alszol. Általában a gazdik úgy érzik, hogy nyugodtabb és biztonságosabb úgy a pihenésük, ha szőrös kis társuk is csatlakozik hozzájuk a hálószobában. További érdekesség az, hogy akik álmatlanságban szenvedtek, arról számoltak be, hogy miután a kutyájukkal kezdtek el aludni, nyugodtabb lett az alvásuk is. Természetesen a dolognak két oldala van, hiszen olyanok is vannak, akik egész egyszerűen mégsem akarnak a kutyájukkal aludni. Ennek ellenére nem árt, ha teszel egy próbát.

Enyhül a stressz

A legtöbb eb rendkívül figyelmes természetű. Imádnak közel lenni a gazdihoz. Ez a tény, plusz az, hogy kényelmes a velük való alvás, csökkenti a stresszt. Bizonyos terápiákban éppen ezért szívesen alkalmaznak kutyákat. A terápiában részt vevő kutyák és gazdijaik egymással alszanak kezelés céljából. Logikus tehát, hogy a saját házi kedvenced is épp oly jó hatással lesz rád.

Melegséget adnak

Valóban nem kell túl sok tudományos tény ahhoz, hogy belásd ezt. A kutyákkal való pihenés kényelmes, melegvérűek, emellett a ritmikus légzésük és az, hogy imádnak a közeledben lenni nyilvánvalóvá teszik, mennyire jó velük aludni. Sok ember akár két ágytakarót is magával visz, mert melegségre vágyik, ám ha a kutyád is a hálótársad, akkor már meg is van a magyarázat erre!

Segítenek kilábalni a depresszióból

A kutyák feltétel nélkül szeretnek és hűségesek. Ha egy adott személy depressziós, valószínűleg hiányzik az életéből ez az érzés. Az is gyakori, hogy ha valaki depressziós, rosszabbul alszik. Ám ha ezt a két dolgot egymás mellé teszed, akkor ezeket a tüneteket remekül enyhíti a kutyáddal való alvás.

Biztonságot nyújtanak

Veleszületett tulajdonsága a kutyáknak, hogy védelmezik a gazdit. Ha együtt vagy a kutyáddal, akkor ez a fajta biztonságérzet felerősödik. Noha a legtöbb ember imád aludni, ekkor vagy a legsérülékenyebb. A legtöbb betörés az esti és a hajnali órákban történik, a kutya tehát mindenképpen ad egy plusz biztonságérzetet.

És… a kutya előnye maga az, hogy kutya

Bizonyára nem gondolod, hogy elhagy a legjobb barátod? A kutya imád veled lenni, hiányzol neki, és neked is biztosan hiányzik az ő jelenléte. Miért is ne aludnál egy ágyban azzal, aki a világon legjobban szeret téged? Ez megerősíti a közted és a kutyád között lévő köteléket, és ez mindkettőtökre nézve előnyös!