59 halott idén egy börtönbeli bandaháborúban

1141

A brazíliai Pedrinhas börtön minden bizonnyal az egyik legveszélyesebb hely a világon – csak ebben az évben legalább 59 itt fogvatartott elítélt halt meg a bandák közötti leszámolásokban, többeket közülük brutálisan megkínoztak.

A börtönben készült videók alapján a leszámolások során nem gyakori, hogy az áldozatokat megkínozzák, majd lefejezik, mondta el a helyi kerületi ügyész, akinek elmondása szerint „ez a legbarbárabb cselekedet”, amelyet valaha látott.

Graphic photo of dead and mutilated prisoners.jpg

Minderre egy frissen publikált ügyészségi jelentésből derül fény. Az iratban arra is kitérnek, hogy a rabok gyakran a közösségi terekben folytatnak szexuális tevékenységet, nem ritka, hogy megerőszakolják egymást, és hogy ebben az évben már legalább három elítéltet fejeztek le az intézményben.

A rendkívül zsúfolt börtönben igen nagy a befolyása az országban működő bűnszövetkezeteknek, amelyek napi szinten büntetik erőszakkal az engedetleneket.

Brazília a világ negyedik legnagyobb börtönpopulációjával rendelkezik, több mint 300 ezren ülnek az ország valamely túlzsúfolt állami van magánkézben lévő büntetés-végrehajtási intézményében. A kormány folyamatosan építtet új börtönöket, de a szakértők szerint ezzel nem kerülnek közelebb ahhoz, hogy az állandó erőszak problémáját megoldják.