10 éves kutatássorozat kimutatta, hogy a diétás kóla felelős a szívinfarktusért és a stroke-ért

2349

A legtöbb ember bedől a hirdetéseknek, amikor azzal találkozik, , hogy valami “egészséges”, “fogyaszt”, vagy “cukormentes”, de mindennek ára van. Az az igazság, hogy attól, hogy valami egészséges, természetes anyagokból készült, vagy cukormentes, még nem biztos, hogy alkalmas is a fogyasztásra, főleg hosszú távon.

 

Diétás kóla és a szívinfarktus

A legnagyobb marketing trükköt a diétás italok esetében, használják. Azt mondják, hogy egészségesebb, mint a hagyományos üdítő, mert sokkal kevesebb benne a kalória. De a fogyasztóknak nem mutatják meg a teljes képet.

Nincs kétség, a diétás kóla a legnépszerűbb üdítő a világon. Amerikában (onnan van adatunk) minden ötödik ember rendszeresen fogyasztja.

Emiatt kezdte el a kutatásokat Dr. Ankur Vyas szívspecialista az IOWA-i egyetem kórházának kutatója.

Az érdekelte elsősorban – rendelkezésre álló adatok hiányában, – hogy milyen egészségügyi hatásai vannak a diétás kóla rendszeres fogyasztásának. Természetesen elsődlegesen a saját szakterületét kutatta,  a szív és keringési problémákat.

A kutatás eredményeképpen feltárta, hogy azok a páciensek, akik 2 vagy több doboz diétás kólát ittak egy nap, 30%-al nagyobb eséllyel kaptak  szívinfarktust, és 50%-al nagyobb volt az esélyük, hogy az elszenvedett szívinfarktusba bele is haljanak, mint azoknak, akik soha nem fogyasztottak ebből az “egészséges” italból.

Dr. Vyas szerint az övé a legnagyobb kutatás ebben a témában, és az eredményei kiegészítik azokat a kutatásokat, melyek szerint a diétás italok kapcsolatba hozhatók az emésztési megbetegedésekkel is.

Dr. Vyas és csapata 60,000 változó korban lévő hölgyet vizsgált 9 éven keresztül, a Nők egészségmegőrzését megfigyelő tanulmányban.

Az alanyokat először arra kérték, hogy fogyasszanak el másfél deci diétás kólát  és gyümölcslevet három hónapon keresztül naponta.

 

Ezután az alanyokat négy csoportra osztották:

  • 2 vagy több italt iszik naponta
  • 5-7 italt iszik hetente
  • 1-4 italt fogyaszt hetente
  • 0-3 italt iszik havonta

9 évvel később megvizsgálták a kísérleti csoportokat, és felvették az egészségügyi anamnézisüket.


Az eredmények kimutatták, hogy 8,5%-a azoknak a hölgyeknek, akik 2 vagy több diétás italt ittak naponta, egy vagy két egészségügyi beavatkozása volt az évek során. Ez az adat az 5-7 ital/hét csoportnál  6,9%, az 1-4 ital/hét csoportnál 6,8% és 7,2% volt a 0-3 ital/ hónap csoportnál.

Még egy fontos adat: Az a csoport, ahol 2 vagy több italt fogyasztottak a páciensek naponta, sokkal fiatalabb nőkből állt, mint a többi csoport. valamint jobbak voltak a kezdeti egészségügyi mutatóik is.  Ez azt jelzi, hogy a diétás üdítők feleltek az egészségügyi problémák zöméért. Ezeknél a hölgyeknél sokkal több diabéteszes, és magas vérnyomásos esetet is mutattak ki.

Bár ijesztőek az adatok, a kutatócsoport még nem tette nyilvánossá az eredményeket.

Amint Dr. Vyas elmagyarázta, “Ezek a kutatások nagyszerű alapot szolgáltatnak további vizsgálódásokhoz a jövőben, hogy a kapcsolatot egyértelműen kimutathassuk. És akkor az nagy erejű egészségügyi eredmény lesz.

 

Hasonló kutatás

Egy másik kutatás, melyet Miami egyetem és a Columbia egyetem kutatói végeztek 2012-ben, hasonló eredményekhez vezetett. Ez egy 10 éves kísérlet volt, melyben 2500,40 feletti New York-it vizsgáltak, akiknek soha nem volt stroke-juk korábban.

Mint a Dr. Vyas-ék tanulmányában, az alanyoknak itt is vezetniük kellett a napi diétás kóla és egyéb ital fogyasztásukat. Azt is jegyezniük kellett, hogy milyen egészségügyi problémáik vannak. Kórházi kezeléseiket, és fogyasztott gyógyszereket is naplózták.

A kutatás végén az eredmények azt mutatták, hogy azok a páciensek, akik több diétás italt fogyasztottak naponta, nagyobb eséllyel szenvedtek el szívrohamot, és kaptak stroke-ot. A magas vérnyomás, magas vércukor, nagyobb testsúly is jellemezte őket, a  hagyományos üdítők fogyasztóival szemben.

És ez még nem minden: A diétás változatot naponta fogyasztó csoport tagjai 36% -al nagyobb valószínűséggel szenvedtek emésztési problémáktól, és 67% nagyobb eséllyel lettek cukorbetegek!

És még egy adat: Azok az alanyok, akik több üdítőt ittak, nagyobb eséllyel dohányoztak, és több zsírt is fogyasztottak, de mégis kisebb valószínűséggel lettek cukorbetegek és nem kevésbé volt magas a koleszterin szintjük.

Ez a tanulmány viszont azt mutatta ki hogy akik üdítőket ittak rendszeresen, sokkal nagyobb valószínűséggel szenvedtek keringési betegségektől összességében.

Ezekben a kutatásokban a legfontosabb egészségre veszélyes elemek az aszparatám, a szaccharin és az egyéb mesterséges édesítők voltak, melyek egyébként is emésztési problémákhoz vezetnek.

 

Hozzászólás